Hoe maak je zelf een digitaal trouwalbum?

Hoe maak je zelf een digitaal trouwalbum?
Een trouwalbum is achteraf één van de weinige tastbare dingen waarmee je je trouwdag nog eens opnieuw kunt beleven.
Het is dan ook belangrijk dat je album een goede weergave is van je trouwdag. Een trouwalbum is niet goedkoop en het zou zonde zijn wanneer over de vormgeving niet goed is nagedacht. 

Veel professionele (vak)fotografen hebben al vaker met het bijltje gehakt en weten over het algemeen wel van de hoed en de rand,
maar ben je zelf net getrouwd en wil je zelf je trouwalbum maken of ben je een beginnend fotograaf die voor het eerst een trouwalbum gaat maken dan is een goede basiskennis een noodzaak.
In dit artikel gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je een mooi trouwalbum maakt.
Het is slechts één werkwijze. Iedereen heeft zijn eigen methode, maar hiermee maak je een goede start.


STAP 1: De foto's uitzoeken.
Na een huwelijk heb je waarschijnlijk een heleboel foto's (van jullie fotograaf gekregen of zelf geschoten). Het voordeel van digitale fotografie is dat je oneindig veel foto's kunt maken zolang je maar opslag capaciteit hebt. Het advies is dan ook om nooit een foto op je camera te wissen, maar alles te bewaren tot het moment dat je ze op je gemak kunt nakijken. Van al die foto's is vaak slechts zo'n 20% echt bruikbaar voor een trouwalbum. 

Maak op je pc/laptop een nieuwe map aan en begin met het maken van een grove selectie van de foto's die je mogelijk in je album terug wilt zien. 
Als je alle foto's langs bent gegaan loop je de map na met foto's die je hebt geselecteerd. Toon ze groot op je beeldscherm zodat je ze goed kunt zien en haal de foto's eruit die niet 100% naar je zin zijn (denk aan mensen met ogen dicht, voeten maar half op de foto, enz). 
Als je dat hebt gedaan heb je uiteindelijk alle foto's over die je in je album wilt hebben en kun je door naar stap 2.
TIP: Om te voorkomen dat de luxe uitstraling van je trouwalbum te niet wordt gedaan is het beter om de foto's van het huwelijksfeest dat 's avonds plaats vind niet in je officiële trouwalbum op te nemen, maar daarvan een goedkoop fotoalbum van bijvoorbeeld Hema of Kruitvat van te maken.  

STAP 2: Het uitzoeken van een trouwalbum.
Na het uitzoeken van de foto's (al kun je het ook omdraaien natuurlijk) zoek je een fotoalbum dat past bij jullie smaak. Er zijn echt honderden fotoalbums om uit te kiezen.
Zowel qua kleur/model als formaat. Het aantal bladzijden in een digitaal trouwalbum is variabel dus dat hoeft geen selectie criterium te zijn (enkele uitzonderingen zoals het Verka Palazzo album daar gelaten. Deze albums hebben een vaste pagina inhoud). 
Het gaat meer om zaken als: Welke kleur vind je mooi, hou je van een groot album of heb je liever een handzaam formaat en ook niet onbelangrijk: de prijs. Wat is je budget?
Er zijn professionele albums van € 200,-, maar ook van € 1500,-. De prijs hangt af van de kwaliteit (leer, kunstleer, canvas, enz.) in combinatie met het aantal fotobladen. 
Veel gebruikte maten voor digitale fotoalbums zijn o.a. 30x30cm en 40x30cm (BxH). Wil je liever een groter album dan kun je zelfs een album nemen van bijvoorbeeld 35x35cm of 44x44cm al is die laatste maat niet erg handzaam meer. Heb je een album uitgezocht dan kun je door naar stap 3.
TIP: Wil je een zeer ruime keuze uit professionele digitale trouwalbums?
Kijk dan eens op: 
http://www.trouwalbumwinkel.nl/digitale-trouwalbums en download daar de TrouwalbumEditor.
Het programma is geschikt voor zowel consumenten als (vak)fotografen en zit boordevol mooie templates, speciaal voor het huwelijk zodat je eenvoudig zelf je trouwalbum kunt maken.


STAP 3: Het verdelen van je trouwfoto's in je trouwalbum.
Dit is een werkje waar je even de tijd voor moet nemen. Als je dit secuur doet dan heb je daar straks veel plezier van. 
Neem een stuk papier en schrijf daar onder elkaar de nummers 1 t/m 50 op. Dit is het aantal bladzijden dat vaak als minimum geldt in een trouwalbum.
Alleen de Verka Palazzo albums hebben een vaste inhoud van 40 bladzijden. Viel je oog op dit model album dan noteer je de nummers 1 t/m 40 op je papier.

De meeste digitale fotoalbums beginnen met een rechter bladzijde. Ook hier zijn uitzonderingen op (zoals de albums van het merk I Nobili dat links begint).
De eerste bladzijde is na de omslag van je album dé eye catcher van je album. 
Maak deze pagina niet te druk. Vaak volstaat één foto die de sfeer van de hele trouwdag weergeeft in combinatie met de namen en trouwdatum.

Datzelfde geldt voor de laatste bladzijde van het album. Zorg dat het album een duidelijke afsluiter heeft zoals bijvoorbeeld een zwart/wit foto van het bruidspaar dat op de rug is gefotografeerd en hand in hand over een pad loopt.

Op alle overige, tussenliggende bladzijde ga je nu een verdeling maken van alle foto's die je hebt. Schrijf de fotonummers achter de paginanummers die je zojuist op je vel papier hebt gezet. Zorg dat het album een logisch tijdsverloop heeft zoals de dag ook is verlopen en plaats foto's van dezelfde gebeurtenis bij elkaar (denk aan het ophalen van de bruid,
het tekenen van de trouwakte, het aansnijden van de bruidstaart, enz.)
Vergeet zeker ook niet om enkele foto's die zich daarvoor lenen pagina groot op een bladzijde in te plannen. De kracht van het digitale album is onder andere juist dat foto's pagina groot afgedrukt kunnen worden. Wanneer je klaar bent met de verdeling zie je of je pagina's over hebt en je de foto's meer kunt spreiden of extra foto's kunt uitzoeken die je hebt weg gelaten. Het kan ook zijn dat je nog foto's over hebt. Dan kun je pagina's toevoegen. 
Heb je de verdeling klaar dan ga je naar stap 4. 
TIP: Gebruik je de TrouwalbumEditor dan kun je eenvoudig per keer twee bladzijden aan je opmaak toevoegen tot een maximum van 90.
Enige uitzondering is het Verka Palazzo album dat een vaste inhoud heeft van 40 bladzijden en niet uit te breiden is. 


STAP 4: De vormgeving van een digitaal trouwalbum.
Nu je een goed overzicht hebt van waar je foto's in je album komen kun je beginnen met het ontwerp van de bladzijden. Hierbij is het belangrijk dat je de stijl waarmee je begint, doorvoert in het hele album. Doe je dat niet dan wordt het al snel een bonte kermis. Natuurlijk kun je wel wat variëren met grootte en vorm van foto's, maar besluit je bijvoorbeeld om op diverse pagina's foto's van een randje te voorzien, zorg dan dat die rand overal even dik is en van dezelfde kleur.
Ben je klaar met je ontwerp dan ga je door naar de vijfde en laatste stap.
TIP: De TrouwalbumEditor bevat vele template sets die op elkaar zijn afgestemd zodat je de bladzijden eenvoudig allemaal in dezelfde stijl kunt opmaken. Ook zijn er vele mogelijkheden om zelf je pagina te ontwerpen. Denk aan achtergronden en fotokaders, clip arts, tekst, enz. En gebruik je liever een extern programma voor het ontwerpen dan kun je de opmaak ook doen in bijvoorbeeld Photoshop.

STAP 5: De controle van je opmaak.
Het vormgeven van een trouwalbum is een tijdrovend karwei. Je bent er al snel enkele dagen mee bezig. Het is dan begrijpelijk dat je het niet allemaal meer scherp ziet en dingen over het hoofd ziet. Het is daarom zeer belangrijk dat je een goede controle uitvoert op je werk (denk aan zaken zoals: staan de foto's wel echt netjes onder en naast elkaar en hebben ze wel exact dezelfde grootte). Het beste wat je kunt doen is de controle uit laten voeren door iemand anders die een frisse kijk heeft op je werk en betrokken is bij datgene wat jij doet (je man of vrouw is hier dus prima). 
Ben je fotograaf dan is het beste wat je kunt doen de opmaak even laten controleren door het bruidspaar waarvoor je het album maakt. Natuurlijk moet je het zelf ook even doen want het bruidspaar zal niet kijken naar kleine afwijkingen in je werk. Zij zullen kijken naar het algehele plaatje en of het hun smaak is. 
Is de vormgeving goedgekeurd dan kan het album besteld worden en is het wachten tot het wordt afgeleverd! 
TIP: De TrouwalbumEditor software bevat speciaal voor fotografen een goedkeur-functie zodat zij de opmaak eenvoudig naar het bruidspaar kunnen mailen ter controle. Ook voor bruidsparen die zelf hun album maken bevat het progamma een controle functie tijdens het bestelproces.

Tot zover de uitleg voor het maken van een digitaal album. Zoals gezegd is het slechts één werkwijze en zijn er zeker nog meer. Voor velen zal dit een goede eerste houvast zijn om een album te gaan maken. Gaande weg zal je (wanneer je vaker een album gaat maken) een eigen werkwijze ontwikkelen die past bij jouw. 
Succes!
 
      01-08-2015 15:20     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Over ons

Trouwalbumwinkel opende haar webshop in 2008 en is gevestigd in Helmond.
Vanuit deze locatie voorzien wij (aanstaande) bruidsparen en fotografen van de mooiste trouwalbums, gastenboeken en andere aan het huwelijk gerelateerde artikelen.
We helpen je vakkundig en onze service is prima.

 

Daarom Trouwalbumwinkel!

Bij Trouwalbumwinkel bestel je via een versleutelde verbinding en kun je kiezen om achteraf te betalen.
Wij geven je 14 dagen bedenktijd. Bevalt het product niet dan ontvang je gewoon je aankoopbedrag terug.

Achteraf betalen bij Trouwalbumwinkel

Over Trouwalbumwinkel

Trouwalbumwinkel is gevestigd in Helmond. We helpen je vakkundig en onze service is prima.

De waardering van www.trouwalbumwinkel.nl bij WebwinkelKeur Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 345 reviews.

Trouwalbumwinkel op facebook  Trouwalbumwinkel op Facebook

Trouwalbumwinkel op Twitter  Trouwalbumwinkel op Twitter

Adres Trouwalbumwinkel

Trouwalbumwinkel.nl
van den Boogaardstraat 7
5371BC Ravenstein
(Geen bezoekadres)
+31 (0) 486-831634
Bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur
info@trouwalbumwinkel.nl

Alle bedragen zijn inclusief BTW -